Szkolenia

Turystyka


  • Organizacja turystyki w Polsce i regionie
  • Rola lokalnych i regionalnych organizacji turystycznych w rozwoju gospodarczym
  • Zagospodarowanie turystyczne gminy
  • Strategia rozwoju turystyki w kształtowaniu rozwoju gospodarczego
  • Strategia rozwoju turystyki w obszarach chronionych
  • Produkt turystyczny
  • Innowacyjność w turystyce
  • Tworzenie miejsc pracy w turystyce na obszarach wiejskich
  • Zasady rozwoju turystyki zrównoważonej
  • Program Autorski stworzony w ramach IW EQUAL
  • Kształcenie w zakresie zawodu Organizator obsługi turystycznej - Usługi ekoturystyczne, zgodnie z wytycznymi Departamentu Rynku Pracy Ministerstwa Gospodarki i Pracy (2004 r.)
  • Organizator obsługi turystycznej –  kod Klasyfikacji Zawodów i Specjalności MPiPS - 341401
  • Rozwój EKOTURYSTYKI w obszarach wiejskich i przyrodniczo cennych
  • Mechanizm "turystycznej" kreacji wzrostu gospodarczego kraju i regionu.
  • Promocja turystyki w samorządach lokalnych
  • Tworzenie produktów turystycznych (wykłady, konsultacje, seminaria, prezentacje branżowe, wyjazdy studyjne terenowe).
  • Promocja produktów turystycznych, wykład i warsztat
  • Marka w turystyce
  • Turystyka aktywna i alternatywna.
  • Metody techniki obsługi ruchu turystycznego
  • Zagospodarowanie turystyczne

Ochrona środowiska

  • Bezpieczne usuwanie wyrobów zawierających azbest i problematyka postępowania
    z azbestem
  • Pozwolenia zintegrowane
  • Audyt ekologiczny przedsiębiorstwa
  • Plany i programy gospodarki odpadami
  • Oceny oddziaływania na środowisko oraz raporty Natura 2000, Pozwolenia IPPC

Fundusze pomocowe

  • Pozyskiwanie funduszy z Unii Europejskiej
  • Krajowe źródła wsparcia przedsięwzięć
  • Wsparcie inwestycji z zakresu ochrony środowiska
  • „Miejsca turystyki w Narodowej Strategii Spójności na lata 2007 -2013”. Wykłady, konsultacje, seminaria, prezentacje branżowe.
  • Źródła finansowania programów i inwestycji turystycznych
  • Zarządzanie projektami Unii Europejskiej

Inne

  • Normy i standardy jakości ISO 9000, ISO 14000, ISO 18000, HACCP, EMAS,
  • Metody i techniki przeciwdziałania praktykom pobierania „ekoharaczy” podczas realizacji inwestycji drogowych i przemysłowych (dla kadry menadżerskiej)
  • Protokół dyplomatyczny i Public Relations
  • Techniki kulinarne
  • Obsługa kelnerska
  • Kurs barmański
  • Sztuka cateringu
  • Podstawowa pomoc medyczna
  • Opiekun dzieci- sztuka animacji najmłodszych
  • Opiekun osób starszych z kursem masażu